Aandeel

Wil je aandelen kopen, of heb je het idee te gaan beleggen in plaats van sparen? Dan is het allereerst verstandig om goed na te denken over wat een aandeel eigenlijk is en hoe je er daarmee voor kunt zorgen dat je een positief rendement kunt maken. Je kunt zorgen voor een koerswinst, of gebruik maken van dividend om een positief rendement te maken met een aandeel.

Een aandeel is in principe niets anders dan een stukje eigendom van een onderneming. Indien een onderneming 100 aandelen uit zou geven, ben je met 1 aandeel voor 1/100ste eigenaar van de onderneming.

Wat is een aandeel?

Grote ondernemingen met een notering aan de beurs geven gemiddeld miljoenen aandelen uit, waardoor een enkel aandeel je eigenaar maakt voor een klein gedeelte van de onderneming. Dat betekent echter niet dat je samen met de andere aandeelhouders de eigenaren vormt van een onderneming. Dit betekent dat je recht hebt op een deel van de winst, die de onderneming in de vorm van dividend aan je uit kan keren. De waarde van een aandeel is afhankelijk van de waarde van de onderneming.

Is een onderneming €10.000 waard en heeft deze 100 aandelen uitstaan? Dan heeft het aandeel een waarde van €100. Gaat het goed met het bedrijf en neemt de waarde toe naar bijvoorbeeld €11.000? Dan stijgt ook de waarde van het aandeel, in dit geval naar €110. Gaat het minder goed met de onderneming en daalt de waarde naar €9.000? Dan is het aandeel nog maar €90 waard. Door het aandeel bij een lage waarde aan te kopen en bij een hogere waarde weer van de hand te doen heb je de mogelijkheid om een koerswinst te realiseren.

Risico van een aandeel

Beleggen in een aandeel biedt je de mogelijkheid om een kapitaal in te zetten en daarmee een koerswinst te maken, of te rekenen op het dividend. Dividend en koerswinst kun je zien als rente, al heb je met een aandeel niet de zekerheid dat je dit aan het eind van het jaar zal ontvangen. Gaat het goed met de onderneming? Dan is er winst beschikbaar en kun je rekenen op dividend. Daarnaast zal de waarde van de onderneming toenemen, net als de vraag naar het aandeel. Hierdoor neemt de waarde toe, waardoor je een koerswinst kunt maken.

Een aandeel brengt aan de andere kant risico met zich mee, het kan ook minder goed gaan met een onderneming. In dat geval neemt de waarde af en maak je een negatief rendement. In de wereld van aandelen geldt dat je kunt rekenen op een hoger absoluut rendement (dit kan positief of negatief zijn), op het moment dat je bereid bent meer risico te nemen. Je kunt beleggen in een aandeel met weinig risico wanneer je genoegen neemt met een beperkt rendement, of meer risico nemen om ook het rendement tijdens goede tijden verder op te laten lopen en hier meer aan over te houden.