Aandelen verhandelen

Wil je aandelen verhandelen? Dit gebeurt op de beurs, al heb je daar zelf geen toegang toe. In plaats daarvan gebruik je een broker, een soort tussenpersoon die de toegang tot de beurs wel heeft. Je geeft de broker een order door, die de transactie voor je uit zal voeren en er daarmee voor zorgt dat je een aandeel kunt kopen. Dit noemen we het openen van een positie, die je weer kunt sluiten op het moment dat je een aandeel of een andere asset van de hand wilt doen.

Handelen op de beurs

Het handelen op de beurs doet de broker, al volgt deze de instructies die je geeft. Je kunt gebruik maken van een online broker als Plus500, AvaTrade of eToro, of aan de andere kant kiezen voor je eigen bank of een andere grote broker in Nederland of het buitenland. Het grote aantal brokers zorgt ervoor dat je vandaag de dag online toegang hebt tot bijna alle beurzen en in ieder geval de grote aandelen en bijvoorbeeld valutaparen. Je kunt eenvoudig online aandelen verhandelen, om tot een aantrekkelijk rendement te komen.

Je kunt aandelen verhandelen door deze aan te kopen op het moment dat de waarde relatief laag is, of wanneer je verwacht dat deze in de toekomst op zal gaan lopen. Daarnaast kun je aandelen verhandelen op het moment dat je een koersstijging hebt zien plaatsvinden en je het idee hebt dat de rek eruit is. Je kunt de aandelen dan weer verkopen, door deze order aan de broker door te geven. Aandelen, opties en andere derivaten zijn vrij verhandelbaar op de diverse beurzen. De aandelen zijn tegenwoordig aan toonder in plaats van dat deze op naam staan, wat betekent dat het aandelen verhandelen zeer soepel en vlot verloopt.

Online aandelen verhandelen

U kunt online aandelen verhandelen, het is daarvoor niet nodig om zelf naar de beurs te gaan of bijvoorbeeld telefonisch contact op te nemen. Wil je bijvoorbeeld aandelen Google of aandelen Apple kopen? Dan is het voldoende om gebruik te maken van een online broker met toegang tot de beurs waar deze aandelen verhandeld worden. Je plaatst een order, bijvoorbeeld om een aandeel van een van deze ondernemingen te kopen. De broker stuurt de order door naar de beurs, waar deze in het orderboek terecht zal komen. De orders worden automatisch uitgevoerd, waardoor er een transactie plaatsvindt.

Tijdens het aandelen verhandelen betaal je kosten, dus houd daar rekening mee ten opzichte van het rendement dat je probeert te realiseren. De broker verdient aan het aandelen verhandelen, aan de hand van de bid-ask spread. Dit is een verschil tussen de bid- en de ask-prijs. Je betaalt een hogere prijs om de aandelen te kopen, dan die je er aan de andere kant op datzelfde moment voor terug kan krijgen. Brokers als banken rekenen over het algemeen een percentage aan kosten ten opzichte van de transactie. Je kunt aandelen verhandelen en koerswinst maken door het rendement hoger uit te laten vallen dan de kosten die je betaalt.