AEX koersen

De 25 AEX koersen bepalen de stand van de AEX-index, aangezien dit een index is die aangeeft hoe deze bedrijven gemiddeld genomen presteren. De AEX-index bestaat uit de 25 grootste ondernemingen van Nederland, gemeten in het aandelenkapitaal dat zij op de beurs beschikbaar stellen. Op het moment dat het economisch voor de wind gaat zullen de AEX koersen samen voor een koersstijging zorgen, terwijl een economisch mindere situatie vaak een daling van de AEX-index laat zien.

25 grootste ondernemingen in Nederland

De AEX koersen vormen samen de 25 grootste ondernemingen in Nederland, verhandeld aan de beurs. Het gaat op dit moment bijvoorbeeld om Aegon en Ahold, twee bekende Nederlandse ondernemingen waarvan je online aandelen kunt kopen. Daarnaast gaat het om Akzo Nobel en bijvoorbeeld Arcelor Mittal, bedrijven die net als ASML bij het grote publiek wat minder goed bekend zullen zijn. Dat geldt overigens ook voor Boskalis en Corio, al zijn dat net als Delta Lloyd Groep grote bedrijven met een grote invloed op de economische ontwikkelingen in Nederland.

Tot de AEX koersen behoren daarnaast bijvoorbeeld DSM, Fugro en Gemalto, maar ook het zeer bekende Heineken. Verder vinden we in de lijst met AEX koersen op dit moment ING en KPN, de bekende Nederlandse bedrijven die actief zijn op de consumentenmarkt. OCI is aan de andere kant minder bekend, terwijl Philips en Randstad voor veel van de beleggers bekende namen zijn. Je kunt aandelen kopen in de verschillende ondernemingen, bijvoorbeeld wanneer je verwacht dat deze de komende tijd goed zullen presteren en voor een koerswinst zullen zorgen. Verder kun je binnen de AEX koersen onder andere denken aan Reed Elsevier en SBM, al spreken deze ondernemingen waarschijnlijk wat minder tot de verbeelding.

Een van de aandelen binnen de AEX koersen waar we regelmatig wat van horen is Shell, dat we ook wel kennen als Koninklijke Olie. Verder vinden we op de lijst bijvoorbeeld TNT Express en Unibail-Rodamco, net als Unilever dat verantwoordelijk is voor een groot aantal van de producten waar we binnen ons huishouden gebruik van maken. Wolters Kluwer is waarschijnlijk een stuk minder goed bekend, terwijl Ziggo het grote publiek beter aan weet te spreken. De verschillende AEX koersen zorgen samen voor de samenstelling van de AEX-index, die een aardige inschatting geeft van de economische ontwikkelingen die er op dit moment in Nederland plaatsvinden.

Beleggen in AEX koersen

Wil je graag beleggen in AEX-koersen? Het is lastig om aandelen van alle bedrijven te bemachtigen, het is in plaats daarvan veelal verstandiger om een van de beleggingsfondsen te kiezen die beleggen in de AEX, of via een online broker zelfs gebruik te maken van een ETF. Op die manier speculeer je als het ware op de algehele ontwikkeling van de koers van de AEX. Houd er rekening mee dat je op die manier de markt volgt, indien je de AEX koersen wilt verslaan zal je op zoek moeten gaan naar de bedrijven die de komende tijd goed zullen presteren.