Beleggen

Wil je graag beleggen, of daar meer over lezen zodat je hier binnenkort zelf mee aan de slag kunt? Je kunt zowel actief als passief beleggen, afhankelijk van je doelstelling. Wil je de markt verslaan en een aantrekkelijk rendement maken, of neem je aan de andere kant genoegen met een beperkt rendement dat ook minder risico met zich meebrengt? Wil je de markt volgen of wil je proberen het beter te doen dan het gemiddelde? Je kunt op verschillende manieren beleggen, waardoor het van belang is om daar goed over na te denken.

Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar het verschil tussen beleggen en speculeren. Wil je je richten op de lange termijn, of gaat het je er aan de andere kant om dat je op de meer korte termijn wat kunt verdienen? Je kunt tegenwoordig online beleggen, door gebruik te maken van de verschillende online brokers die er beschikbaar zijn. Vergelijk de kosten van de brokers, net als de mogelijkheden om in bepaalde aandelen of fondsen te beleggen. Op die manier maak je een goede keuze en kun je met het beleggen toe werken naar een aantrekkelijk rendement op je kapitaal.

Actief beleggen

Binnen het beleggen kun je er allereerst voor kiezen actief te beleggen. Dit heeft niets te maken met de hoeveelheid tijd die je erin stopt, dat heeft betrekking op het speculeren of beleggen. In plaats daarvan kun je actief beleggen op het moment dat je van plan bent om de markt te verslaan, het beter te doen dan het gemiddelde. De AEX-index kun je in dit geval zien als een ‘markt’, die je kunt besluiten te volgen of te proberen te verslaan. Wil je de markt verslaan? Dan kies je voor actief beleggen.

Indien je actief wilt beleggen is het verstandig om een aantal specifieke aandelen of fondsen te kiezen, waarvan je verwacht dat ze het beter zullen doen dan het gemiddelde. Kijk goed naar de ontwikkelingen in de markt en maak bijvoorbeeld een fundamentele analyse. Houd er aan de andere kant rekening mee dat het actief beleggen een relatief hoog risico met zich meebrengt. Indien je bereid bent om minder risico te nemen of je nog slechts enkele jaren wilt beleggen is het verstandig om tevens goed te kijken naar het passief beleggen, waarmee je de markt volgt.

Passief beleggen

De keuze tussen actief beleggen of passief beleggen kun je het best maken door goed bij jezelf na te gaan hoeveel risico je bereid bent te nemen en welke beleggingstermijn je nog voor je hebt. Beleg je de komende tientallen jaren, of gaat het aan de andere kant om een kortere tijd? Indien je wat korter belegt is het verstandig het passief beleggen te overwegen, aangezien je daarmee minder risico loopt. Je kiest er in dit geval voor om de markt te volgen, in plaats van te proberen deze te verslaan. Dit betekent dat je rendement min of meer gelijk zal zijn aan dat van de markt.

Je kunt passief beleggen door gebruik te maken van een aantal verschillende beleggingsfondsen, waarmee je als het ware zorgt voor een dubbele mate van spreiding. Zorg er daarnaast bijvoorbeeld voor dat je ook geografisch spreiding aanbrengt, door beleggingsfondsen uit verschillende delen van de wereld te selecteren. Wil je een maximale spreiding aanbrengen? Maak dan gebruik van ETF’s, waarmee je kunt beleggen in alle aandelen van een bepaalde index. Het passief beleggen beperkt het risico dat je loopt, al dien je rekening te houden met een tevens beperkter rendement dan wanneer je succesvol actief weet te beleggen.

Beleggen en speculeren

Houd er rekening mee dat je kunt beleggen of kunt speculeren, twee verschillende activiteiten met een andere manier van benaderen en een ander te verwachten rendement. Je kunt beleggen op het moment dat je dit voor de komende jaren of tientallen jaren wilt doen, in zowel specifieke aandelen als bijvoorbeeld fondsen. Het is bij het beleggen in ieder geval van belang om een goede fundamentele analyse te maken en voor bedrijven of fondsen te kiezen die de komende jaren aan waarde zullen winnen. Je belegt voor op de lange termijn, waarbij je uiteraard toe werkt naar een koerswinst om rendement te maken.

Wil je aan de andere kant speculeren? Dit is het beleggen voor op de korte termijn, waarbij je posities over het algemeen een paar uren, een paar dagen of maximaal een paar weken tot een paar maanden vast te houden. Je zoekt naar kansen in de markt, of je gebruikt opties om in te zetten op een stijging of daling van een bepaalde koers. Het speculeren vraagt meer aandacht dan het beleggen op de lange termijn, maar zorgt er aan de andere kant voor dat je bij succesvolle keuzes op korte termijn een meer aantrekkelijk rendement kunt maken.

Online beleggen

Je kunt tegenwoordig heel eenvoudig online beleggen, wat betekent dat je toegang hebt tot de brokers via wie je kunt handelen op de diverse beurzen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van je eigen bank, of een van de andere grote brokers in Nederland. Je kunt er een beleggersrekening openen en een bedrag inleggen, waarmee je vervolgens de mogelijkheid hebt om aandelen te kopen of te investeren in beleggingsfondsen. Uiteraard kun je online de vorderingen bijhouden van het beleggen en bijvoorbeeld nieuwe orders doorgeven om transacties plaats te laten vinden.

Wil je online beleggen en dit volledig geautomatiseerd doen, in combinatie met het speculeren? Dan kun je gebruik maken van bijvoorbeeld online brokers als Plus500, AvaTrade en eToro. Hier kun je eenvoudig online een account aan maken, krijg je een aantrekkelijke welkomstbonus en kun je vervolgens eenvoudig aandelen kopen en andere posities openen. Je bladert eenvoudig door het aanbod, om te speculeren en een aantrekkelijke koerswinst te maken. Bovendien kun je daar gebruik maken van verschillende derivaten, waardoor je er ook als meer gevorderde belegger online kunt beleggen. Op die manier kun je zelf aan de slag met het beleggen, onafhankelijk van hoeveel ervaring je hiermee hebt en op welke manier je voor een aantrekkelijk rendement wilt zorgen. Beleggen kun je uiteraard onder meer doen via Aandelen-kopen.nl, waarbij je eigenlijk al direct kunt zien wat niet alleen je mogelijkheden zijn voor wat betreft brokers, maar tevens lees je hier aanvullende informatie met betrekking tot beleggen in aandelen en zaken waar je bij aandelen kopen dus ook goed op dient te letten.